Gepost op

We have a winner…

De winnaressen van de vrijkaarten zijn…

Eindelijk is het 26 maart. De dag dat ik de winnaressen van de vrijkaarten voor Knit & Knot bekend ga maken.
Superspannend! Zijn jullie er klaar voor?

TRRRRRROMGEFROFFEL!!!

De eerste winnares van 2 vrijkaarten: Edmee Jacobs-Joosten

Nóg een winnares van 2 vrijkaarten: Mirjam Heesakkers

Èn, het moet niet gekker worden, nóg een winnares van 1 vrijkaart: Anja Stouten

Als jullie mij een mail willen sturen (info@happycrochetpatterns.com) met daarin jullie gegevens, dan zorg ik dat de vrijkaarten jullie kant op komen.
Ik kijk ernaar uit om jullie te ontmoeten bij Knit & Knot.

Heb je geen kaarten gewonnen? Bestel hier jouw ticket voor de beurs. 

Liefs Hedy

Vrijkaarten_Knit_&_Knot

Gepost op

Reageer en maak kans op vrijkaarten voor Knit & Knot

Vrijkaarten Knit & Knot…

Nog een kleine maand en dan begint Knit & Knot, dé handwerkbeurs van het zuiden. En ik heb vrijkaarten…

Drie dagen lang kun je de mooiste bollen garen spotten en voelen, shoppen, ideeën en inspiratie opdoen en workshops volgen op het gebied van haken, breien, vilten, borduren en meer.

Hoe maak jij kans op vrijkaarten?

Vrijkaarten_Knit_&_Knot

Ik mag deel uitmaken van Team Knit & Knot 😄 en daarom heb ik 5 vrijkaarten gekregen om weg te geven. Hoe leuk is dat?

Wil jij kans maken op deze kaarten, zet dan je reactie onder dit bericht. Vertel met wie jij graag naar de beurs wil en waarom! Easy peasy!

Over 2 weken, op maandag 26 maart, doe ik alle namen in de hoge hoed en maak ik de winnaressen bekend.

Ken je iemand die ook van haken houdt? Deel dit bericht dan met haar, zodat zij ook kans maakt.

Tijdens de beurs ga ik workshops geven. Workshops Bloemen Haken en Workshops Amigurumi Haken. Wil je meedoen? Reserveer dan jouw plek aan de tafel.

Gepost op

Colsjaal haken

Colsjaal Scheepjes Softfun Denim

Sjaals kun je nooit genoeg hebben, toch? Bij elke outfit een ander model en een ander kleurtje. Voor buiten, voor binnen als je het koud hebt, of gewoon omdat het zo leuk staat. Deze colsjaal heb ik ontworpen voor de lezeressen van Happy Haakpatronen, mijn nieuwsbrief. Je haakt hem met reliëfstokjes. De stokjes komen dan bovenop het werk te liggen. Het is een erg mooie steek en het geeft de sjaal een stoere uitstraling.

Colsjaal_haken_met_Scheepjes_Softfun_Denim

Reliëfstokjes dus. Bij een reliëfstokje haak je niet in het V-tje bovenop het stokje van de vorige toer, maar je haakt om het stokje heen. Je haakt het stokje zoals je dat altijd doet, alleen steek je achter het stokje langs. Zorg dat je met je haaknaald aan de voorkant van het werk blijft bij het haken van deze steek. Doordat je achter het stokje langs haakt, duw je het stokje wat naar voren en dat zorgt voor het reliëf.

Reliëfstokje_haken

Ik was al fan van Scheepjes Softfun, dus de keuze voor Softfun Denim was zo gemaakt. Softfun Denim is een gemêleerd garen en dat past goed bij deze stoere Colsjaal. Softfun is een garen van katoen en acryl. Mijn persoonlijke favoriet om mee te haken: door het katoen krijg je de stevigheid en de mooie uitstraling en de combi met acryl zorgt ervoor dat het ook nog eens heel lekker zacht en luchtig is èn niet zwaar aanvoelt.

Vind je het leuk om deze colsjaal te haken? Hier kun je het patroon downloaden.

Hedy Kunst

Happy Crochet Patterns

Gepost op

5 Tips voor mooier haakwerk

5 Haaktips

Vandaag geef ik je 5 tips waardoor je haakwerk nóg mooier wordt. Het zijn eenvoudige handigheidjes die je net even moet weten.

Tip 1:  Grotere haaknaald

Als je een recht stuk gaat haken, bijvoorbeeld bij een deken of een sjaal, begin je je haakwerk met een ketting van lossen. Je ziet dan vaak dat je haakwerk aan het begin gaat samentrekken. De truc is om de ketting van lossen op te zetten met een haaknaald die een maat groter is dan die waar je de rest van het werk mee gaat haken. Probeer het maar eens.

Tip 2:  Keerlossen

Haak bij een recht stuk, bijvoorbeeld bij een sjaal, een keerlosse als je aan de volgende toer begint. De keerlosse telt niet mee als steek, maar zorgt ervoor de je even hoog komt te zitten met je naald als de steken die je gaat haken. Hierdoor gaat je haakwerk niet trekken aan de zijkanten, en kom je makkelijker de bocht om. Bij vasten haak je 1 keerlosse. Halve stokjes zijn iets hoger dan vasten, dus daar haak je 2 keerlossen. Stokjes zijn weer iets hoger, dus daar haak je er 3 en bij dubbele stokjes haak je er 4.

Tip 3:  Onzichtbaar minderen

Bij amigurumi is het mooi om onzichtbaar te minderen. Je ziet het aan de buitenkant vrijwel niet. Aan de binnenkant wel, maar bij amigurumi is dat niet erg, want dat zie je niet, daar zit je vulling. Hoe doe je dit? Je steekt de haaknaald door de voorste lus van de steek en daarna gelijk door de voorste lus van de volgende steek. Haal de draad door deze beide voorste lussen naar voren. Je hebt nu twee lussen op je naald. Sla de draad om de haaknaald en haal hem door de beide lussen op de haaknaald. Je hebt nu van twee vasten één vaste gemaakt, dus geminderd.

Tip 4: Mooiere kleurenwissel

Als je amigurumi haakt, gebruik je vaak meerdere kleuren, waardoor je steeds van kleur wisselt. Om de overgang van de ene naar de andere kleur mooier te maken, haak je de eerste steek na de kleurwisseling een halve vaste in plaats van een vaste. Je blijft de overgang van de ene naar de andere kleur altijd wel een beetje zien, dat kun je niet voorkomen.

Tip 5: Magische ring

Als je in het rond haakt, zoals bij amigurumi, begin je met een rondje. Als je de magische ring gebruikt kun je het rondje dichttrekken (magisch!!), waardoor je geen gaatje krijgt.
Ken jij de magische ring al? Je moet hem even door krijgen, maar dan zul je zien dan je hem altijd gebruikt.

Dit waren mijn 5 tips. Weet jij nog meer handigheidjes?
Ken je iemand die ook erg van haken houdt? Stuur haar (of hem!!) deze blog dan door!

Hedy Kunst

Happy Crochet Patterns

Gepost op

Een bijzonder haakproject

Een haakproject met een speciale betekenis

Mijn laatste blog is alweer een hele tijd geleden. Het bloggen is er de afgelopen tijd bij ingeschoten, omdat ik heel druk ben geweest. Onder andere met het ontwerpen van haakpatronen voor het haakblad ‘Aan de haak’. Superleuk natuurlijk, maar omdat je dan met deadlines werkt, kun je andere dingen dan soms niet doen.

Het was ook een hele zware en moeilijke periode. Op mijn 38e werd ik voor het eerst geconfronteerd met overlijden in mijn eigen familie. Mijn oma was al heel lang ziek, ze had COPD. Begin mei werd duidelijk dat het niet meer ging. Er kwam een ziekenhuisbed en ze werd terminaal verpleegd. Gelukkig kon ze thuis blijven, omdat haar kinderen voor haar zorgden. Het was zwaar, moeilijk, verdrietig, en toch ook bijzonder. Eind mei is ze overleden.

Breien en haken

Mijn oma was altijd aan het breien en haken. Toen wij klein waren maakte ze altijd truien voor ons, met de Smurfen, met Mickey Mouse, met paarden erop. Alles wat wij bedachten maakte zij gewoon. Ze maakte zelfs truien voor onze vriendinnetjes en voor de poppen op onze kleuterschool. Breien deed ze op een gegeven moment niet meer, maar haken is ze altijd blijven doen.

Nadat ze was overleden kreeg ik alle brei- en haakspullen. Er zaten ook lapjes bij van allerlei projectjes waar ze mee bezig was. Ik vond dat heel grappig om te zien. Ze was met wel 10 verschillende dingen tegelijk bezig. Ik heb zelf ook een hele grote box staan met daarin alle projecten waar ik mee bezig ben.

Gehaakte cactus

Twee jaar geleden gaf ik haar het haakpatroon van de cactus die ik had ontworpen en garen. Ik was toen zelf nog niet zo lang met haken bezig. Ze heeft de cactus gehaakt en hij stond altijd bij haar in de vensterbank.

gehaakte-cactus  gehaakte-cactus-gratis-haakpatroon  gehaakte-cactus-gratis-patroon  cactus-haken-gratis-patroon-Kunstigdatwel

Omslagdoek

Nadat mijn oma is overleden, ben ik begonnen met het haken van een omslagdoek, als aandenken aan haar.

omslagdoek-haken-als-aandenken

Een mooie herinnering aan haar is de Vogeltjesdans. Toen wij heel klein waren draaide ze dat liedje altijd voor ons, en dan gingen mijn zus en ik samen met de buurmeisjes van mijn oma het dansje doen. Wel tien keer achter elkaar.
En de afgelopen jaren was er een vogeltje dat elk voorjaar een nestje had in haar tuin. Het vogeltje kwam elk jaar terug, behalve dit jaar…
Ze hield ook van bloemen, maar niet van witte. Op mijn omslagdoek wilde ik daarom een vogeltje en veel gekleurde bloemen op het bovenste stuk.
Bij de haakspullen die ik van haar kreeg zat een lapje met granny’s die ze had gehaakt. Ik heb het patroon nagemaakt en er witte doily’s van gemaakt voor op het middelste stuk. Onderaan heb ik een paar toeren granny stripes gehaakt.
Het onderste stuk komt nog helemaal vol met bloemen. De omslagdoek is dus nog niet klaar, maar ik gebruik hem al wel. Hij is heel fijn als het ‘s avonds wat frisser is. En het is bijna vakantie, dus dan heb ik tijd om hem af te maken.

Twee haakprojecten met bijzondere herinneringen, verdrietig en mooi tegelijk.

Liefs Hedy

 

Gepost op

Hoe haak je een mooi rondje

mooi_rondje_haken_uitleg

Mooi rondje haken

Als je een cirkel haakt, ga je steken meerderen om ervoor te zorgen dat hij groter wordt. Als je je cirkel mooi rond wil hebben, is het belangrijk dat je de plaats waar je steken meerdert steeds verschuift. Als je steeds op dezelfde plaats meerdert, wordt je cirkel op een gegeven moment namelijk een zeshoek. Hoe kun je nou een mooi rondje haken?

Een zeshoek

Bij dit rondje zijn de plaatsen waar is gemeerderd wit gemarkeerd. Je ziet dat de meerderingen op steeds op dezelfde plek zitten en dat het een rechthoek wordt.

Haak een magische ring met 6v (6)
Toer 1: In elke st 2v (12)
Toer 2: *1v, 2v in volg st*, herh * – * (18)
Toer 3: *2v, 2v in volg st*, herh * – * (24)
Toer 4: *3v, 2v in volg st*, herh * – * (30)
Toer 5: *4v, 2v in volg st*, herh * – * (36)
Toer 6: *5v, 2v in volg st*, herh * – * (42)
Toer 7: *6v, 2v in volg st*, herh * – * (48)

mooi_rondje_haken_zeshoek

Een mooi rondje

Bij het volgende rondje is de plaats van meerderen iedere keer verschoven en daardoor wordt het een mooi rondje. Ook hier zijn de plaatsen van meerderen wit gemaakt.

Haak een magische ring met 6v (6)
Toer 1: In elke st 2v (12)
Toer 2: *1v, 2v in volg st*, herh * – * (18)
Toer 3: 1v, 2v in volg st, *2v, 2v in volg st*, herh * – *, eindig met 1v (24)
Toer 4: *3v, 2v in volg st* herh * – * (30)
Toer 5: 2v, 2v in volg st, *4v, 2v in volg st*, herh * – *, eindig met 2v (36)
Toer 6: *5v, v in volg st*, herh * – * (42)
Toer 7: 3v, 2v in volg st, *6v, 2v in volg st*, herh * – *, eindig met 3v (48)

Vanaf toer 3 verschuif je de plaats van meerderen in de oneven toeren.
Bijvoorbeeld in toer 3: Je meerdert hier door in elke 3e steek 2 vasten te haken (2v, 2v in de volgende steek). Alleen aan het begin van je toer haak je maar 1 vaste, in plaats van 2 vasten, voor je gaat meerderen. Aan het einde van de toer hou je dan 1 steek over en daarin haak je 1 vaste. Omdat je in het rond haakt heb je dan samen met de 1e vaste van de toer toch weer 2 vasten achter elkaar en dan een meerdering. Je hebt de plaats van meerderen iets verschoven. Zo kun je dus een mooi rondje haken.

mooi_rondje_haken_uitleg

Het verschil

Op de foto hieronder zie je goed het verschil tussen de 2 rondjes en het effect van de plaats van meerderen op je haakwerk.

mooi_rondje_haken_uitleg_haaktip

Hedy Kunst

Happy Crochet Patterns